Startup opzetten in één weekend

30 minuten met Alexander Wijninga
5 december 2016
Rube van Tienen
5 december 2016
Show all

Een startup opzetten in één weekend

Er is geen betere tijd om je eigen startup te beginnen als nu; kennis, ideeën en inspiratie zijn overal, maar de stap van idee naar uitvoering is voor veel creatievelingen te groot. Startup Weekend Utrecht 2016 hielp deze maand beginnende entrepreneurs om van hun ideeën werkelijkheid te maken. Door middel van coaching, begeleiding en workshops ontwikkelen de deelnemers binnen 54 uur een product dat gevalideerd wordt door de doelgroep. TEDxYouth@Utrecht was erbij.

Hoe zien die 54 uur er uit?

Startup Weekend Utrecht 2016 Utrecht is een driedaags evenement voor iedereen die ideeën heeft om onze samenleving te optimaliseren. 100 deelnemers moeten in teamverband binnen drie dagen een product ontwikkelen inclusief gestructureerd business plan. Tijdens het weekend wordt marktonderzoek gedaan en krijgen de teams ondersteuning van experts uit het werkveld om uiteindelijk het ontwikkelde product te introduceren tijdens een presentatie voor toonaangevende ondernemers. Deze voorzien de teams van feedback en kiezen aan het einde van het weekend de drie beste producten.

Wat deden wij daar?

Het team van TEDxYouth@Utrecht was hier natuurlijk bij om ideeën in bedrijven te zien ontwikkelen in één weekend. Niet alleen hebben wij ongelofelijk creatieve oplossingen gehoord voor sociale problemen, wij hebben ook jonge inspirerende ondernemers ontmoet. Tijdens dit weekend streden de teams niet alleen om de titel voor beste startup, wij kozen ook één team dat uitgenodigd wordt om te spreken tijdens de Talent Stage op maandag 12 december a.s. waar wij een podium bieden voor zes studenten, startups of young professionals. Een jury selecteert uiteindelijk 1 spreker van deze deelnemers om op zaterdag 28 januari 2017 zijn/haar talk te presenteren tijdens het main event.

Wat werd er zoal ontwikkeld?

Het event werd geopend met een duurzame elektrische BMW; organisator Cindy Spelt vertelt ons dat ze in de afgelopen jaren merkt dat teams niet alleen meer bezig zijn met apps of websites maar tastbare oplossingen bieden, zoals een stoel die ons strandbezoek comfortabeler maakt door de schep die er aan bevestigd is. Een ander team ontwikkelde een e-learning platform voor patiënten waar zij informatie kunnen vinden en ervaringen kunnen delen met anderen met dezelfde ziekte. Anderen boden oplossingen voor een statische kantooromgeving door middel van fysieke uitdagingen; denk aan een basketbal ring boven de prullenbak of een hinkelpad voor de kopieermachine.

TYKN

Uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn en dat is TYKN. Het team heeft niet alleen de prijs voor beste idee gewonnen, maar is ook uitgenodigd door ons om te spreken op 12 december. TYKN biedt een oplossing voor het verliezen en frauderen van persoonsgegevens. Veel papieren van onder andere vluchtelingen gaan verloren of raken kwijt, waardoor het aanvragen van asiel bemoeilijkt wordt. In landen zoals India circuleren veel nepdiploma’s; door middel van een paar klikken online kan iedereen solliciteren op een doktersfunctie. Om identiteitsfraude te voorkomen en om persoonlijke gegevens makkelijk te authenticeren heeft TYKN een manier van digitaal opslaan ontwikkeld die veel lijkt op hoe bitcoins worden opgeslagen. Gegevens worden beveiligd door een digitale vingerafdruk die opgeslagen staat in een gecentreerde database. Alle documenten kunnen zo door rechtmatige eigenaren worden gebruikt in een veilige omgeving.

Wil je meer horen van de winnaars van het Startup Weekend? Kom dan luisteren naar TYKN op onze Talent Stage op maandag 12 december a.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.