Talent Stage

Onze jongste spreker in de spotlight
9 december 2016
In gesprek met Robin van Soolingen, spreker op TEDxYouth@Utrecht
25 december 2016
Show all

Door: Sophie Theunissen

Maandagavond 12 december vond t dé Talent Stage plaats. Zes jonge sprekers grepen de microfoon bij de kladden en slingerden hun woorden de ronde ruimte in. Variërend van inspiratie, sociaal ondernemerschap en samenwerking tot nieuws en succes vlogen de teksten het luisterend oor in. Een stukje beschouwing, maar ook tips & tricks.

Geluk
Guy Wijnen is de eerste spreker die het podium op geroepen wordt. Op een golf van geluk surft hij de roomwitte vloer op. In een strakke diavoorstelling voorziet hij de toehoorders van drie levenslessen die betrekking hebben op de onrust, druk en chaos in de prestatiemaatschappij. Zelf kreeg hij ooit de vraag, wat hém energie geeft in het dagelijks bestaan – en kon hier, tot zijn verbazing, geen antwoord op geven. Om dergelijke verwarring in de toekomst te voorkomen, stelde hij het volgende lijstje op: 1. Wees stil, 2. Deel je verhaal, ook al weet je nog niet precies waar het naartoe gaat, en 3. Laat je inspireren. Door het nieuws of door je vrienden, bijvoorbeeld. Ben niet bang dat je een fout maakt, stelt Roy van Klooster erachteraan. “Al het nieuwe is onzeker,” betoogt de docent, terwijl hij met zijn handen zijn volgende zin formuleert. “Faal, ga door en leer tot je tienduizend vlieguren hebt behaald.” Een toevoeging: Zorg voor jezelf, wees lief; je bent je eigen concurrentie, maar ook je eigen vriend. “Oefen! Oefen, oefen, oefen, ga op je plaat, sta op, fuck het allemaal en gá ervoor!” Er wordt geklapt.

De beurt is aan Marlisa Meijerink. Een meisje van zeventien jaar jong, de jongste van het stel, dat haar eigen boek geschreven heeft. Ze is zenuwachtig, maar ze staat. Haar monoloog begint in Toscane, waar de romantiek in het uitzicht ontbrak. Haar ogen rustten niet op gekleurde, oude huizen, maar op de tent van de overbuurman. Bummer. Om haar zomer op te vrolijken, verwisselde Marlisa het saaie blikveld in voor flamboyante fantasieën in haar hoofd, en hield vol. Vanaf die dag, kieperde de kleine auteur kilo’s letters in een Word-document tot er een onverslijtbaar boek in lag. Deze werd linea recta naar de uitgever gestuurd, kreeg een go en verscheen binnen no time in de (web)winkel. Voldaan rent de tiener de trap op.  

Waardevol succes
Next up: Salim Hadri. Een bekende in de Hackaton-scene. De jongen die de nadruk legt op rollenverdeling. “Als je een probleem probeert op te lossen, werk dan samen.” Iedereen heeft zijn eigen kracht en wanneer deze optimaal benut wordt, krijg je een volwaardig product. “Succes is pas waardevol als je het kan delen in een team.” Niemand minder dan publiekswinnaar Hugo Ward is het hier hartstikke mee eens. Met zijn vitaliteit sleurt hij de zaal mee in zijn voordracht. “Begin bij de oorsprong van een moeilijkheid.” Trek erheen, help – stelt de twintiger voor. Zijn stem klinkt rustig. Zelf is hij naar Griekenland gevlogen om voedsel en andere benodigdheden uit te delen in een vluchtelingenkamp. De foto’s die achter zijn verschijning voorbij glijden, liegen er niet om: een kindergezicht met felblauwe irissen, puin; veel puin en armoede. Samen met zijn bedrijf heeft hij een verdienmodel opgezet. Hugo: “Ik hoop, dat ik mensen heb geïnspireerd om zelf actie te ondernemen om oplossingen te vinden voor problemen als de vluchtelingencrisis. Zowel op kleine schaal (in je directe leefomgeving) tot op een grote schaal: als ondernemers kunnen wij met slimme concepten écht impact maken. Ik zou het dan ook heel mooi vinden als er andere jongeren opstaan en zeggen: ‘Ja ik ga als ondernemer nadenken hoe we deze problemen op kunnen lossen.’”

Lang & Gelukkig
Nadat Toufic alRjoula, de jurywinnaar van deze avond, het podium betreedt, klinkt een bandje van twee meiden. Ze zingen van alles tussen broodjes hagelslag en wereldvrede. Dat laatste is iets dat alRjoula beoogt. De man heeft geen geboortecertificaat. Door middel van blockchain technology wil hij opkomen voor de talloze onzichtabre kinderen in de wereld. “Technology can reach to people.” Exact. En laten we daar gebruik van maken: #ZINV by 2020: Make invisible children into incredible ones! Dan leven we nog lang en gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.