Ieder talent moet benut worden

In gesprek met Robin van Soolingen, spreker op TEDxYouth@Utrecht
25 december 2016
Levenslessen van Linda
18 januari 2017
Show all

Ontmoet Caesar Bast! Geboren en getogen Amsterdammer, student politicologie én rechten aan de Universiteit van Amsterdam, en daarnaast ook nog voorzitter van de Nationale Jeugdraad. Hobby’s heeft hij ook nog, krachthonk, hardlopen, muziek luisteren, hij leest veel boeken en vindt daarnaast zelfs nog de tijd om zelf verhalen te schrijven. “Druk is toch wel een beetje het kernwoord van mijn leven op dit moment” geeft hij toe. Caesar is druk, maar het voelt niet als een verplichting: “Ik vind het fantastisch om jongeren te mogen vertegenwoordigen in Nederland, voor hun rechten op te mogen komen en er een klein beetje aan bij te dragen dat ze opgroeien in een land waarin dat het beste kan.” Dat hij dit allemaal volhoudt komt door zijn ondernemende karakter: “Mijn eigen belangrijkste talent is dat ik heel ondernemend ben: als ik iets wil bereiken dan ga ik er gewoon voor.”

Dit talent heeft hem vroeger al veel geholpen, dat Caesar staat waar hij nu staat leek vroeger niet vanzelfsprekend. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Marokko en zijn moeder uit Syrië. Als kind kreeg Caesar veel te maken met stereotypering en vooroordelen. “Zo, wat spreek jij goed Nederlands” bijvoorbeeld, en met een hoge cito-score kreeg Caesar alsnog een lager schooladvies dan klasgenootjes met ouders die wel in Nederland waren opgegroeid. Caesar voelde zich ingeperkt hierdoor: “Vroeger was ik iemand die achterin de klas zat en niet hardop durfde te praten, maar fluisterde tegen de meester en juf. Schuw voor wie ik ben, voor mijn afkomst, voor mijn uiterlijk. Gelukkig is dat verleden tijd”.

En Caesar is niet het enige kind die dit soort dingen overkomt. “Nog te vaak kijkt men niet naar wat je kunt, maar wordt je toekomst vooral wat je achtergrond is en wat anderen van je verwachten. Dat is in 2017 niet meer oké” vindt Caesar. “Niet je talent, maar allerlei randvoorwaarden en andere factoren spelen dus nog een te grote rol” en “De financiële positie van je ouders, bepaalt voor een groot deel je toekomst.”. Het vroege en veel bepalende keuzemoment voor scholieren rond hun 12e levensjaar draagt eraan bij dat veel talent niet optimaal benut wordt: “We richten ons in het onderwijs niet op de ontwikkeling van het talent van leerlingen, maar proberen die leerlingen geschikt te maken voor bestaande banen en de kennis die je daarvoor nodig zou hebben. Daarmee verspillen we niet alleen talent, maar leiden we ook nog eens jongeren op voor banen die straks helemaal niet meer bestaan”. Kies je voor een vak dat baangarantie biedt of kies je voor hetgeen waar je hart ligt? Dat zijn allemaal keuzes waar niet iedereen een vrije afweging in kan maken”.

In zijn Talk zal Caesar hier dieper op ingaan: “Ieder talent moet benut worden, dat is absoluut de strekking van de boodschap die ik mensen wil meegeven met mijn Tedtalk”. Caesar is erg gemotiveerd hierover en vindt het mooi dat hij op zijn manier kan bijdragen aan een betere toekomst voor jongeren in Nederland. “Werken aan een beter Nederland waarin we op een fijne manier met elkaar omgaan, en jongeren zonder belemmeringen op kunnen groeien. Dat is een grote taak die voor ons ligt”.

En of hij al zin heeft in 28 januari? Nou en of!! “Ik verwacht een ontzettend toffe en inspiratievolle middag met veel toffe ideeën en verhalen, veel jonge mensen en veel energie. Aan iedereen die nog twijfelt zeg ik: mis dit niet!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.