In gesprek met Justine van de Beek van Stellingdames

Levenslessen van Linda
18 januari 2017
Filmmaker Karim zoomt in op positieve
27 januari 2017
Show all

Door Robbert van Kortenhof

In gesprek met Justine van de Beek van Stellingdames, spreker op TEDxYouth@Utrecht:  “We weten dat het onderwerp niet bij iedereen even geliefd is, waardoor het wel erg fijn is om het met z’n tweeën te kunnen doen.”

Anne Ardon en Justine van de Beek zijn de oprichters van Stellingdames; een online platform wat zich inzet voor het ‘nieuw feminisme’. Dit gaat gepaard met zowel interviews en series bij de VPRO, NRC Next en Het Parool, als digitale tegenwind. Ter voorbereiding van hun talk morgen, 28 januari, spraken wij alvast Justine.  “Een van onze doelen is het feminisme anders laten zien dan zoals het vaak wordt gebracht. Aan feminisme zit nog regelmatig een associatie van manwijven met okselhaar die de hele dag boos zijn. Dat mag, maar wij zien het positiever in. Met onze opinieartikelen proberen wij te laten zien dat emancipatie zelfs in Nederland nog een lange weg te gaan heeft en proberen zo minderheden een stem te geven.”

Stellingdames dus. Goed voor 20.000 unieke bezoekers per maand en het eerste online feministische initiatief in Nederland. Maar voor het zover was, zaten de dames op Twitter te ranten. Zowel Anne als Justine zagen het onderwerp te weinig terugkomen in de traditionele media. ‘Ik ontmoette Anne op Twitter doordat we beide bezig waren met het tweeten over seksisme. Wij wilden allebei een online platform voor het nieuw feminisme, iets wat er nog niet was op dat moment. Voor zowel jonge vrouwen als mannen, zoals in de Verenigde Staten waar er meerdere van dat soort websites bestaan. En als wij het interessant vinden, zullen er vast nog anderen zijn die er net zo over denken. Dat is uiteindelijk een beetje uit de hand gelopen en daar is Stellingdames uit ontstaan. Wij hebben zelf die kans gecreëerd om dat stereotype beeld van feminisme, vrouwen die zeiken maar niks doen, te doorbreken met vrouwen die wel daadwerkelijk wat doen.”

Anno 2017 is het begrip ’Twitterfeminist’ een trademark geworden en in retrospect hadden ze ook niet zonder de tweetdienst gekund. “Twitter heeft mij enorm veel geboden, alhoewel niet altijd positief. Omdat het zo open is, wordt de online haat steeds groter naarmate je meer volgers krijgt. Maar mede omdat het zo open is, kom je makkelijk in contact en in discussie met mensen. Daardoor heb ik geleerd over verschillende vrouwen in verschillende culturen. Door ons als witte vrouwen zo te focussen op het bestaande verschil tussen geslachten, keken we niet meer naar het verschil tussen vrouwen zelf. Want welke specifieke problemen ervaren bijvoorbeeld moslima’s? Of zwarte vrouwen? Het sociale medium kent veel anti-racisme activisten die mij daarin heel veel hebben geleerd. Daarnaast heeft Twitter Stellingdames vrij snel van de grond gekregen, want wij begonnen allebei met ongeveer 2.000 volgers die al geïnteresseerd waren in feminisme.”

Maar waar liefhebbers zijn, bestaan ook andersgezinden. Justine en Anne hebben niet alleen op Twitter tegenwind gekregen, maar mochten ook van derden horen wat ze fout deden. “We weten dat het onderwerp niet bij iedereen even geliefd is, waardoor het wel erg fijn is om het met z’n tweeën te kunnen doen. Op dagen dat er meer haat binnenkomt dan normaal is het fijn om afstand te kunnen nemen en dat de ander het even overneemt. Dit in je eentje doen lijkt mij erg lastig. Je kaart een gevoelig onderwerp aan wat bij veel mensen niet erg lekker valt. Dat kan je beter als team doen dan alleen. Maar zulke reacties zijn eigenlijk een bevestiging van Stellingdames; onze berichten komen aan en mensen voelen zich bedreigd. Dat geeft ons toch een soort van hoop voor wat we aan het doen zijn.”

Gelukkig is dat niet het heersende geluid. Stellingdames is regelmatig terug te vinden in de traditionele media. Missie geslaagd zou je dus kunnen zeggen, want feminisme komt zo tot de massa? “Ja. Maar het is te incidenteel. Ik heb liever dat vaste schrijvers of columnisten het probleem structureel aankaarten dan dat er af en toe een feminist wordt geïnterviewd om het vervolgens weer los te laten. Ondanks dat we blij zijn met die aandacht valt er nog genoeg te winnen. We proberen vrouwen te bereiken die niet perse op de barricade gaan staan als feminist, maar een gezonde interesse hebben in het onderwerp. Mensen die het probleem in een dagelijkse dag herkennen. En dat lukt mede hierdoor steeds beter.”

Justine van de Beek en Anne Ardon vertellen meer over hun ervaringen als Twitterfeministen, oprichters van Stellingdames en hun missie om het patriarchaat te slopen op TEDxYouth @ Utrecht, morgen (28 januari, 2017) in de Polarzaal (MediaPlaza) in Jaarbeurs in Utrecht.

 

Afbeelding: (Anne & Justine, foto; Elvira M.Th. Visser).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.