Filmmaker Karim zoomt in op positieve

In gesprek met Justine van de Beek van Stellingdames
26 januari 2017
Recap: De vier onbedoelde thema’s van TEDxYouth Utrecht 2017
9 februari 2017
Show all

Ontmoet Karim Shalhoub, 21 jaar en ambitieuze filmmaker! Karim droomt ervan om met zijn films zijn geboorteland Syrië aan de wereld te laten zien, een geboorteland waar mensen net zo goed een dagelijks leven hebben. Een geboorteland dat hijzelf heeft moeten verlaten omdat dit dagelijks leven door geweld niet meer mogelijk was, een land waar mensen zoals misschien wel nergens anders dromen en hopen op vrede.

Toen Karim 17 was merkte dat zijn leven langzaamaan steeds meer beïnvloed werd door de problemen in zijn land. Elke dag maakte hij de reis naar zijn school in Damascus, en zijn busreis erheen werd een steeds gevaarlijkere onderneming: “Er was zo veel spanning op dat moment want er waren heel veel bommen en militaire controleposten”. Angst heerste en de mensen wisten niet wat hun overkwam. Zijn ouders werkten in gebieden met nóg hogere risicodreiging, en nadat er vlakbij de woonplek van Karim en zijn familie een bom ontplofte besloten de familie weg te trekken. Eerst naar een andere stad in Syrië, later het land uit.

Meer dan 2 weken later, na een reis zonder douche, met weinig eten, kou, slapen in de openlucht en natuurlijk de tocht over de zee kwam Karim aan in Nederland. Hij kon niet geloven dat hij nu hier was, en voelde zich bang wat de toekomst hem te brengen had. “Sommige mensen zullen het raar vinden, maar ergens genoot ik van de reis.”

Deze positieve insteek is heel kenmerkend voor Karim. Ondanks wat hij heeft meegemaakt ziet hij vooral de kansen die zijn reis en nieuwe vaderland Nederland hem bieden. Hij heeft hierdoor lessen voor de rest van zijn leven geleerd. In zijn talk zal Karim ingaan op de manieren waarop hij zijn leven aan de oorlog aanpaste, ook in oorlog willen mensen zolang mogelijk hun dagelijks leven leiden.

Karim wil met zijn verhaal positieve aandacht vragen voor Syrië: “Omdat de media alleen op de negatieve aspecten over Syrië bericht, heeft de wereld te weinig oog voor de schoonheid van de Syrische cultuur”. Door films hierover te maken wil hij deze mooie cultuur delen met Nederland: “Het is mijn droom om in de toekomst de wereld te laten zien hoe het Syrische leven was en is, hoe we ons leven in vrede leefden met elkaar, en dat wij ook gewoon mensen zijn die het leven zo normaal en vredig als mogelijk willen leiden. Wij houden van vrede en wensen dit iedereen toe”.

Comments are closed.