Tijdens TEDxYouth@Utrecht gaan tien sprekers het podium betreden om hun innoverende en inspirerende verhalen met het thema Creating Opportunities te delen met het publiek. Ben jij of ken jij dé persoon die op het podium moet staan? Neem dan contact op met Joost de Bruin, via sprekers@tedxyouthutrecht.nl of schrijf je in voor de Talent Stage.

Wil jij op de hoogte blijven van de sprekers? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en maak daarmee tevens kans op twee gratis toegangskaarten voor TEDxYouth@Utrecht op 28 januari 2017 in Jaarbeurs.

Alexander Wijninga

Ondernemer


Wat doet het met je als je op het ene moment wordt uitgeroepen tot jonge ondernemer van het jaar en het volgende moment je onder druk van WhatsApp je bedrijf failliet moet verklaren? Alexander maakte in het voorjaar van 2016 allemaal mee met zijn start up Watermelon. Maar bij de pakken neerzitten is nooit zijn sterkste kant geweest.
Op TEDxYouth@Utrecht laat Alexander in levende lijve zien hoe fouten maken je op weg kan helpen naar volgende successen.

Robin van Soolingen

Voormalig internationaal karatekampioen. Trainer persoonlijk leiderschap.


Een talent voor vechtsporten hielp een opstandige en onzekere jonge Robin om toch krachtig over te komen. In het topsportklimaat van het Nederlands karateteam haalde hij zelfs de wereldtop. Het uitgangspunt: winnen ten koste van alles. Naast de mat bleek in relaties met andere mensen zijn vechthouding niet altijd te leiden tot successen en wilde het met zijn carrière in eerste instantie steeds maar niet lukken.
In trainingen met jongeren van de straat, sporters en professionals leert hij iedereen nu omgaan met de vragen te helpen waarop hijzelf ook lang het antwoord zocht. Iedereen met wie Robin werkt, krijgt nu hetzelfde voor de voeten geworpen, onafhankelijk van status of leeftijd: 'de kans op succes is het grootst als je eerlijk naar jezelf durft te kijken (wie ben ik) en verantwoordelijkheid neemt voor wat je aantreft (wat wil ik en wat moet ik daarvoor doen)'.
Op TEDxYouth@Utrecht leert hij je bovendien waarom je daar ook anderen voor nodig hebt, en dat je het in de wereld nooit in je eentje gaat redden. Zo laat Robin zien waarom hij minstens net zoveel van de jongeren met wie hij werkt leert als zij van hem doen.

Rube van Tienen

Eigenaar PresentatiePro


Het stilste jongetje van de klas. Dat was Rube op de basisschool. Niet dat hij niets te vertellen had, maar hij wist niet of mensen zijn verhaal wilden horen en wist ook eigenlijk niet hoe hij dat moest vertellen. Tot hij voor Sinterklaas een goocheldoos kreeg en zijn klasgenootjes en later heel goochelend Nederland verbaasde met zijn goocheltrucs. Tante Es is er nog beduusd van.
Als goochelaar leerde Rube hoe belangrijk presentatie was bij het laten zien van een truc – en wat het met je doet als je succes hebt. De lessen die deze oud-Nederlands kampioen goochelen tegenwoordig inzet bij het geven van presentatietrainingen, keren ongetwijfeld terug in zijn eerste TED-talk bij TEDxYouth@Utrecht.

Caesar Bast

Voorzitter NJR & Student politicologie


Als kind van een Marokkaanse vader en Syrische moeder opgroeien in Nederland. Daarmee zou je profiel al snel gemaakt kunnen zijn. Achterstandsgezin, kansarme jongere. Toch zijn dit vooral etiketten die andere mensen al snel op jongeren plakken. Want Caesar Bast is universitair student, doet niet een maar twee studies en als hij al overlast veroorzaakt, is dat aan de voordeur van Henk Krol, de voorman van politieke partij 50-Plus.
Want Caesar is ook voorzitter van de Nederlandse koepel van jongerenorganisaties NJR – en wil in zijn TED-talk vooral laten zien dat we in Nederland en de wereld ieder talent moeten benutten, zonder individuele jongeren te snel in hokjes te stoppen.

Lammert Kamphuis

Freelance filosoof


Opgegroeid in een streng gereformeerde kerk waar hij zich met pijn en moeite uit wist vrij te maken, is Lammert Kamphuis van jongs af aan al gefascineerd geweest door ons verlangen naar vrijheid. Want wie wil er nu niet vrij zijn?! Zo veel mogelijk opties hebben, niet beperkt worden door regeltjes en verplichtingen en helemaal onafhankelijk zijn. Na een paar jaar zó geleefd te hebben, begon Lammert te twijfelen of deze dingen hem nu echt vrij maakten.
Tijdens zijn talk zet Lammert, inmiddels huisfilosoof van The School of Life Amsterdam, je ideeën over vrijheid op de kop en daagt hij je uit om op nieuwe manieren nog veel vrijer te worden.

Toufic alRoulja

Founder TYKN, Blockchain startup - Winnaar Talent Stage


Tey El-Rjula is een vluchteling zonder geboorteakte. Op zijn rijbewijs staat: afkomst onbekend. Tey weet tegen welke problemen je aanloopt als je door het leven moet zonder papieren, zonder bewijs van geboorte, verjaardag, diploma of eigendomsakte van je huis. Datzelfde probleem ervaren dagelijks miljoenen vluchtelingen, slachtoffers van oorlogen en natuurgeweld. Maar volgens Tey kan dat probleem in 2020 de wereld uit geholpen zijn. De technologie om ieders waardepapieren en persoonsdocumenten wereldwijd online gevalideerd beschikbaar te stellen, bestaat namelijk al, maar wordt hier nog niet voor gebruikt.
Welke techniek Tey hiervoor in wil gaan zetten en wie hem daarbij gaan helpen, presenteert hij op 28 januari tijdens TEDxYouth@Utrecht.

Hugo Ward

Duurzaam conceptontwikkelaar - Publiekswinnaar Talent Stage


Hugo Ward heeft ambitieuze plannen: over 9 jaar wil hij met wereldleiders om de tafel zitten om aan oplossingen voor de grote problemen in de wereld te werken. De politiek heeft namelijk ondernemers nodig om die met een andere mentaliteit oplossingen realiseren waar bestuurders onderling vastlopen. Hugo heeft een aantal eigen bedrijven en ontwikkelt strategieën voor gedragsverandering met daarbij een belangrijk uitgangspunt: als je het probleem zelf niet snapt of hebt ervaren en de oplossing zelf niet kunt uitvoeren, is het lastig te verkopen.
Voordat hij dus met oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek in Griekenland kon komen, moest hij eerst ter plekke ervaren wat de situatie was. Hoe hij de daad bij het woord voegde en wat hij daarvan leerde, hoor je bij ons.

Linda Jonk

Lerares basisschool, overlevende cafébrand Volendam


De belangrijkste les die Linda haar kinderen in de klas mee wil geven: 'Als je iets heel graag wilt en er heel hard voor wilt werken, kan er meer dan je denkt'. Iets wat zijzelf aan den lijve moest ondervinden na het overleven van de cafébrand in Volendam.
Want na de brand restten niet alleen het gevecht met de brandwonden, de operaties en het trauma van die nieuwjaarsnacht, maar ook het geestelijke gevecht met haar littekens. Deze strijd leert haar kinderen dat je door kunt zetten, ook als het leven je soms lijkt tegen te werken. Op TedxYouth deelt zij met ons de geleverde strijd en hoe ze door haar kinderen dichter bij zichzelf kwam.

Karim Shalhoub

Syrische vluchteling uit Utrecht


Als Syrische vluchteling zou je zeggen dat Karim veel verhalen heeft te vertellen over de gruwelen van de oorlog en de dramatische gevolgen voor zijn land en persoonlijke leven. Maar tijdens TEDxYouth@Utrecht laat Karim een heel ander verhaal horen.
Een verhaal over dromen, hoop en wat de oorlog hem gebracht heeft. Want Karim ziet ook de kansen die zijn reis dwars door Europa naar Nederland hem heeft opgeleverd - en de lessen die de situatie in Syrië en Nederland hem voor de rest van zijn leven hebben opgeleverd.

Justine van de Beek & Anne Ardon

Twitter-feministes


Als twee moderne twitter-feministes (@Stellingdames) vragen Justine en Anne online en in traditionele media aandacht voor een moderne kijk op gelijke verhoudingen tussen vrouwen en mannen. Of gewoon: tussen mensen. Want als het gaat om de kansen van verschillende mensen op de arbeidsmarkt en gelijke waardering voor hetzelfde werk is ook in Nederland nog een wereld te winnen.
Dat een gezamenlijk blog en actief twitteroffensief je als twee gedreven jonge vrouwen al veel aandacht kan opleveren, weten ze inmiddels uit eigen ervaring. Wat jij van hen kan leren, hoor je op TEDxYouth@Utrecht.